Glödande USA-blinkers Saab 9000

saab_9000_glodande_usablinkers_10En kort guide till att bygga glödande så kallade USA-blinkers i bilen, eftersom det är lite hop-plock så går det att göra likadant på de flesta bilmodeller men jag gjorde det på en Saab 9000 eftersom det är den bil jag har.

Det finns två, eller tre skolor för att göra detta. Det första är att man kopplar in en extra lampa, vilket jag gjort. Annars går det att använda en tvåtrådig blinkerslampa (original i äldre Volvo på USA-marknaden och de flesta USA-tillverkade bilar) eller begränsa spänningen i den existerande glödlampan, men för att inte bråka med det fabriksbyggda elsystemet gjorde jag så här.

saab_9000_glodande_usablinkers_01

Börjar med att plocka fram lämpliga lamphållare och lampor. Det är två W5Wedge-hållare från ett krossat framljus från en Volvo XC90 och lampor från sidoblinkers. Man tar vad man har.

saab_9000_glodande_usablinkers_03

Knäpp loss blinkersarna och ta fram borrmaskinen. Det finns två små markeringar på blinkersarna där det troligen sitter lampor original i vissa länder.
Jordade på närmsta ställe på respektive sida, drog plus till förarsidan och vidare in i kupén.

saab_9000_glodande_usablinkers_06

Problemet jag hade var att de lös för starkt och skillnaden mellan detta konstanta ljuset och blinkers var för liten för min smak. Därför plockades lamporna bort och allt utom topparna tejpades för. Dessa sprayades sedan, eftersom de inte kommer synas så bra var jag inte noga med att få en bra målning utan bara vräkte på färg.

saab_9000_glodande_usablinkers_07

Medan färgen torkar kopplas elen in i kupén, jag har sedan tidigare byggt denna panel som sitter i ett av stereofacken och alla kablar är färdigdragna. De går ut genom torpeden via den så kallade pucken, som sitter ovan spakstället.

saab_9000_glodande_usablinkers_08

Med hjälp av multimeter avgörs vilka av kablarna som är inkopplade till panelen. Glöm inte säkringarna!

saab_9000_glodande_usablinkers_09

Försöker gömma kablarna så bra det går för att hålla motorrummet original. Kanske borde lagt tiden på att tvätta istället…

saab_9000_glodande_usablinkers_10

Så där, de silverfärgade topparna stal alldeles tillräckligt med ljus för att det skulle bli lagom skillnad mellan det lysande skenet och blinkersen.

Blir snyggt (min högst personliga åsikt). Nu har jag kopplat så att ljuset styrs oberoende av om bilen är igång eller inte. Finns de som föredrar att koppla in ljusen på parkeringsbelysningen, men jag vill kunna stänga av med tanke på farbror blå och besiktningen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...