Gusums bruk

Gusum ligger i Valdemarsviks kommun och huserade från 1600-talet fram till slutet av 1900-talet stor industri. Från 1931 var Gusum synonymt med blixtlås och industrin frodades men på 70-talet inleddes en företagsplundring samtidigt som konjunkturen vände och 1988 gick företaget i konkurs. Den nu öde och förgiftade fabriken revs slutligen 2010.

Gusums bruk

Känslan som infinner sig är i det närmsta undergångsstämning. Det ligger krossat glas blandat med barnleksaker på golvet som om någon bott där en period. På vissa väggar finns klotter och de flesta rutor är krossade, men trots detta är det mesta ändå tillräckligt orört för att framkalla samma känsla som när man ser på dokumentärer från platser som Tjernobyl, staden som blev obeboelig efter kärnkraftsolyckan.

Att stiga ut från fabriken är som att på ett steg kliva tillbaka till världen som vi är vana att se den för alldeles utanför bruket är Gusum som vilken by som helst, en A-traktor puttrar förbi och invånarna har sedan länge slutat bry sig om besökande fotografer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...