4G Funkar på landet eller Att ha låga förväntningar

Eftersom vi bor utanför täckningskartorna försökte jag när vi flyttade hit skaffa internet via koppartråden (dvs telefonuttaget) något som visade sig vara lättare sagt än gjort…

Telefonstolpen som inte finns...

På bilden ovan syns byns telefonstolpe till vilka alla husen är kopplade, så även vårt. Tyvärr har avregleringen medfört att man inte kan ringa televerket och säga -Vi vill ha telefonen inkopplad, tack. utan man måste ringa någon telefonabonnemangsförsäljare som inte kan göra något. 3-4 samtal senare fick jag äntligen någon att skicka en förfrågan till företaget som har ansvar för nätet (Skanova?). Efter en veckas tysthet ringde jag åter igen runt till samtliga vanliga telefonoperatörer. Inget. Nothing. Noll. Nada. Det går inte att skaffa varken ADSL eller telefon trots att alla grannar har det och jag är närmst stolpen. Det är för långt, enligt dathan. -’puter says no.

Antenn

Så jag gav upp och skaffade ett 4G-abonnemang trots att det inte ska funka. Fick med en Huawei E589 som mest liknar en smartphone och enligt skribenterna på Mobilabredband skall vara skräp. Till den kopplades en Poynting 11dbi riktantenn från Kjell.

Antennen syns till höger, tillfälligt monterad på ett kamerastativ. Tillfälligt i det här fallet är det senaste året.

BredbandskollenHastigheten varierar, men den brukar vara tillräcklig för att se webb-TV och kanske ladda ner senaste disten av Ubuntu för husbehov. Något annat jag blev varnad för var att nätet skulle gå ner på sommaren på grund av alla sommargäster som ”fyller upp” telemasten men jag tycker att det har fungerat över förväntan och några säsongsvariationer har jag inte märkt av.

Sammanfattningsvis blev det billigare än ADSL och routern har inbyggt batteri så man kan surfa en dag utan el. Men det retar mig fortfarande att inkompetensen är så stor hos de man kommer i kontakt med när man försöker teckna ett abonnemang… Hur svårt ska det vara?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 svar på ”4G Funkar på landet eller Att ha låga förväntningar

  1. Pingback: Nya bilprojektet: La Petit Merde! | Runqvist

  2. Pingback: Testar fast mobil | Runqvist

Kommentarer inaktiverade.