Jag är kaminmannen

VedspisEfter senaste flytten disponerar jag och min sambo en bostad med inte mindre än två rörspisar, en vedspis och en ordentlig kakelugn. Till det finns en bod perfekt för vedhuggning och -förvaring. Vilket har lett mig till en insikt… Jag är kaminmannen.
För er som missat detta mästerverk från Killinggänget finns en länk i slutet av inlägget.

Vedeldning är avkopplande, varmt, mysigt och värmer minst två gånger. Sedan har jag läst att det är både klimatneutralt och relativt billigt. Men det är lite omständigt om man eldar annat än för mys och det blir smutsigt när veden ska hanteras.

.Trädfällning

Först ska man skaffa ved vilket finns både på macken till en dyr peng och på blocket till humanare priser men jag har haft möjligheten att hämta två träd hos mina föräldrar. Två träd räcker inte till mer än myseldning men jag tyckte det skulle vara trevligare att vara inblandad i hela kedjan än att köpa en färdig kubik. Så först blev det att ta sig ut till det tilltänka trädet, på med skyddsutrustning, få igång motorsågen i -16, såga, såga, såga, lasta all ved och få upp bilen på vägen igen. Far min körde motorsågen och jag lastade och körde bilen, kan avslöja att det gick bättre för honom än för mig. Körde fast två gånger under dagen men pappa fick komma till undsättning. Med bilen fullastad och lossdragen är det dags att åka hem. Tog sex timmar varav kanske 1½-2 var effektiv tid, och svettigt var det…

En pickup kommer lassad.

Hemma igen är det någon timmes jobb att bära in och stapla veden. Sedan skall den eventuellt kapas och definitivt huggas. Att hugga ved är förvisso avkopplande men det är ändå ett jobb som skall göras om man vill elda. Till det gäller det att ha bra saker, först köpte vi en liten campingyxa men den duger knappt till att spenta veden med utan det fick bli en ordentlig huggyxa, arbetshandskar, skyddsglasögon, bågsåg och sågbock från tomten. Tack tomten! Det är helt klart värt att skaffa rätt grejjer. När veden är huggen skall den staplas luftigt och regnskyddat i minst ett år, typ i boden på en träpall.

Eftersom det är vårt första år med eldstäder har jag fuskat lite och dels köpt lite dyr mackved och tjatat till oss lite gammal torr ved från svärföräldrarna. Även den veden skall huggas, staplas, bäras in och staplas igen.

EldNu, dags att elda. Björkved är bäst och läser man vad tillverkaren skriver om vedspisen så måste man blanda ut annan ved med björkved för att få rätt förbränning. Även att elda kakelugn är en konst i sig och det blir inte lättare att lära sig när olika förståsigpåare säger olika. Ett sätt som verkar fungera är att hålla sig till en laddning per dygn, styra syretillförseln genom att dra igen rökspjället till hälften och elda med innerdörrarna till kakelugnen stängda men med luftningshålen öppna. Eldar man med delvis stängt spjäll har jag märkt att framförallt de lite mindre rörspisarna vill ryka in när man öppnar luckorna, så det blir en hel del dragande i spjället när man skall lägga in mer ved. Men nu när jag har lärt mig ryker det sällan in och det är både en skön värme och en mysig aktivitet eldningen i sig. Finns två länkar i slutet för den som vill förkovra sig ytterligare i hur man eldar.

Vedspisen som syns i den första bilden har jag faktiskt testat att laga mat på. Det är lite småknepigt att man inte kan styra värmen lika noga som på en elspis men genom att flytta runt kastrullerna går det ändå okej. Kvar är dock att baka i ugnen, men det får bli en senare  bloggpost. 🙂

Kakelugnen

Den vackra och varma kakelugnen. Folk som sätter igen eller tar bort sina fullt fungerande ugnar har jag ingen förståelse för.

Ps. Glöm inte minst en 6kg pulversläckare, brandfilt och brandvarnare per våningsplan!

Läs mer…

Vedspisen är en Idun No.1 från Josef Davidssons eftr.
Så eldar jag min kakelugn av Valter Pettersson Isander.
Konsten att elda av Byggnadsvårdsföreningen.
Och här är länken till Killinggängets sketch,  Kaminmannen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...