Att koppla en egen domän till blogger

I samband med att City Network hade domänrea gjorde jag som jag lovat mig själv att sluta göra och passade på att köpa på mig lite domäner. En av dem skulle jag koppla till Blogger för att slippa webbhotellsbiten, men då gäller det också att lyckas koppla domänen. Så här gick det till…

Blogger är en gratis bloggtjänst från Google. Förvisso har den begränsningar som att man får nyttja max 1 Gb utrymme och att det inte går att ha kategorier (bara etiketter) till sina inlägg. I övrigt känner man igen sig om man använt WordPress. Eftersom jag troligen inte kommer slå i utrymmestaket och man i övrigt har stora möjligheter att ändra sin blogg övervägde fördelarna och valet föll på Blogger.

Först skapar man bloggen via Blogger (du använder ditt Google-konto) samt köper en domän via någon registrar man gillar. Därefter är det dags att koppla samman dessa.

Egen toppdomän till blogger

Gå till bloggens kontrollpanel, välj inställningar och mata in din adress i Publicering -> Bloggadress.

lägga till toppdomän

Då får man två olika adresser (en av två suddad ovan) att lägga till i DNS-editorn för webbhotellet, hur det ser ut varierar lite mellan olika hotell men så här ser det ut hos CityNetwork:

CityNetwork egen toppdomän

Då fyller man i www som subdomän, väljer CNAME som typ, TTL är hur ofta uppgifterna skall uppdateras och inget som vi amatörer behöver bry oss om. Som data läggs ghs.google.com till. Tryck lägg till. Gör samma med uppgifterna i rad två som jag suddat med blått. Du ska så klart använda dina egna uppgifter som du får av Google.

Nu har du kopplat www.dindomän.se till bloggen. För att peka dindomän.se till www.dindomän.se så besökare kommer rätt även om de inte använder www innan adressen lägger du till Googles DNS-servrar. Subdomän skall vara @, typ A, TTL låter vi vara och data är 216.239.32.21. Repetera tre gånger till men med 216.239.34.21, 216.239.36.21 och 216.239.38.21 som data. Nu skall du ha sex rader i DNS-editorn, två CNAME, en kort google-adress och en fylld med olika tecken men som slutar på google. Sedan ska du ha fyra A-adresser som pekar mot de IP-adresser som listats ovan. Eventuellt måste du ta bort gamla A och CNAME för att undvika krockar.

Det som är lite tråkigt är att man för att lägga till bloggen måste ha www.dindomän.se istället för bara dindomän.se. Det går att ful-meka fram så man kan lägga bloggen ”naken” dvs på dindomän.se utan www genom att slå in ett mellanslag framför adressen när man skriver in den hos blogger (se första bilden). Huruvida detta är rätt kan jag inte svara på men det verkar fungera även om jag valt att ha www framför min bloggerblogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...