Flätat vindskydd/staket eller fattigmans gärdesgård

skogGärdesgård eller gäschgård som det uttalas är väldigt snyggt men kräver ett stort mått av både arbete och kunnande. En enklare variant som är något åt hållet likt är det flätade staketet som enkelt kan byggas med sly och annat som man ändå måste röja bort i sin skog. Jag byggde bara ett par meter men det här är mina lärdomar…

Flätat staket gärdesgård

Det här var ett tag sedan jag gjorde men tänkte ändå att det skulle vara intressant att ta upp, om inte annat för min egen del då jag lär försöka mig på detta igen när jag har en egen bit mark ute i skogen.

Så här gör man

Staketet består av de lodräta pinnarna eller störar som håller staketet och de vågräta tunnare pinnarna som är själva staketets utfyllnad.

Störarna ska vara raka och i lagom höjd beroende på om det är ett staket eller ett vindskydd man ska bygga och till längden ska även några decimeter läggas då de slås ner i marken. Avståndet mellan störarna bör vara cirka 50cm, jag försökte snåla och köra med en meters mellanrum med följden att jag fick göra om allt. De flätade pinnarna kan vara tunnare och läggs i sicksack mellan störarna, om första pinnen läggs så den går höger-vänster-höger om störarna läggs nästa vänster-höger-vänster och så vidare.

Jag knatade runt i skogen och tog de slyslanor som ändå skulle sågas ner. De sågade jag ner med en vanlig bågsåg och kvistade med bågsåg, yxa och sekatör. Sedan drogs de till platsen för staketet och störarna sorterades ut från pinnarna som skulle flätas. Därefter var det vara att sätta igång. Störarna fick en spets med hjälp av släggan, ett hål gjordes med spett och en slägga fick slå ner dem i marken.

Lärdomar

Det här var ett första försök och resultatet vart därefter. På bilden överdrivs effekten, i verkligheten upplevdes störarna sitta rakt eller nästan rakt. Nästa gång ska jag ta mindre pinnar till flätningen då jag tror det blir snyggare och går smidigare även om man måste använda fler.

En annan sak jag kunde konstatera var att det tog tid, detta är inget för att stängsla in ett par hektar utan snarare för trädgårdslandet eller fikaplatsen.

Slutligen

Kommer försöka mig på det här igen och kanske få det lika snyggt som Nisse varifrån jag hämtat idén. En kul anekdot är att jag läste på Wikipedia att flätade staket eller flätgärdesgårdar funnits sedan järnåldern. Då är konceptet beprövat i alla fall.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 svar på ”Flätat vindskydd/staket eller fattigmans gärdesgård

  1. Ser mycket tjusigt ut!
    Har med kommit underfund den hårda vägen att 100cm mellan störarna ger ett dåligt staket 🙂

Kommentarer inaktiverade.