Flytta webbsidor med 301 redirect

Ibland behöver man flytta innehåll från en webbplats till en annan eller mellan olika platser inom samma domän. Byter man plats på sidor inom exempelvis WordPress sköter programmet självt detta men ibland behövs lite manuella ompekningar för att slippa att gamla inlänkar visar fel adress eller ingenting alls.

Som tur är finns det tekniska lösningar för allt när det gäller webben och svaret i detta fallet heter 301 redirect. Du som är webbskapare kan säkert redan detta, men för oss andra kommer här en kort förklaring.

Så här görs ompekningen

Ompekningen görs genom att man öppnar sin .htaccess, en fil som innehåller instruktioner för hur servern ska behandla olika sidor. .htaccess kan öppnas med exempelvis anteckningar och ligger i den översta mappnivån (vanligtvis den första man ser vid inloggning via FTP). Ladda ner och öppna.

301 är en av många koder och betyder ”permanent flyttad”, exempelvis finns även 307 som betyder ”temporärt flyttad” och många andra koder.

Lägg till en ny rad med strukturen:

Redirect 301 /old/old.html http://www.nywebb.se/nysida.html

Redirect betyder flyttad
301 betyder permanent
/old/old.html är den gamla relativa sökvägen dvs det som står www.domän.se/old/old.html
http://www.nywebb.se/nysida.html är den nya absoluta sökvägen (hela sökvägen).

Spara filen, ladda upp den och testa de gamla adresserna för att se att de går till de nya. Klart!

Detta la jag in för alla sidor jag flyttade i samband med flytten från FredrikMedia till Runqvist. Avslutade med att sist lägga in

Redirect 301 / http://runqvist.se/

som skickar allt resterande från den gamla domänen till den här domänen.

Varför?

Detta görs dels för att besökare fortfarande ska kunna hitta dina sidor även om de följer gamla länkar men också för att behålla så mycket som möjligt av länkkraften från sökmotorer som Google. Länkkraft är hur populär sidan är enligt sökmotorerna och hur högt upp den hamnar när man söker på en viss term, viktigt för att nå ut på nätet och kallas SEO eller Search Engine Optimizing på svenska sökmotoroptimering.

Måste man använda .htaccess?

Nej, det finns flera olika sätt. Bland annat med php. då är koden:

<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://www.nywebb.se/");
die();
?>

På engelska Wikipedia finns även andra sätt att uppnå en ompekning.

Hoppas det var till hjälp!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...