Vedeldning del 8 – Brandsäkerhet

brandsakerhet-700x393

Brandsäkerhet är inget roligt ämne men ack så viktigt, detta gäller även dig som inte eldar. En öppen spis där det eldas granved kan skjuta iväg glödande stickor, men även en liten bortglömd ljusstake kan starta en stor brand. Brandsäkerhet är därför viktigt för alla!

Brandvarnare

brandvarnare-700x393

Brandvarnaren är en billig livräddare och bör finnas i alla hem, både lägenheter och villor. I en villa bör man ha minst en per våningsplan. För extra säkerhet kan man ha brandvarnare som kommunicerar med varandra via radiovågor, så alla piper om en börjar pipa. På så sätt får man upp alla i familjen samtidigt, istället för att behöva vänta på att röken ska ta sig fram till alla brandvarnare.

Ha som vana att regelbundet kolla brandvarnarna, exempelvis att ha som rutin att den förste advent skall alla brandvarnare kollas som en del av jultraditionen.

Brandsläckare

ABC-700x393

En 6kg pulversläckare bör man ha per hundra kvadratmeter yta och minst en per våningsplan. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är 6kgs storlek och typen pulver det lämpliga då det släcker de flesta bränder och det är tillräckligt mycket brandsläckande medel i en 6kgs släckare för att man som ovan skall kunna bekämpa branden. Brandsläckaren bör vara av ABC-typ.

ABC innebär att man kan släcka bränder i (A) vanliga material, (B) vätskor som bensin eller diesel och (C) gasbränder. Alla pulversläckare går dessutom att använda i elektriska bränder och är i princip underhållsfria vid inomhusförvaring. Vill man, så skadar det inte att vända brandsläckaren upp och ned ett par gånger någon gång om året för att hålla pulvret klumpfritt.

Brandfilt

En brandfilt kan vara bra att ha vid en liten brand eller en brand i exempelvis en panna där man med hjälp av filten kan kväva elden utan att skapa den förödelse som en pulversläckare ger upphov till.

Brandstege

Om man bor lite högre upp eller har en sådan planlösning att man riskerar att inte kunna ta sig ut om det börjar brinna på fel ställe är en brandstege en livräddare. En vanlig konstruktion är en hopvikbar stege som hängs över fönsterbläcket, fönstrets nederkant, och sedan vecklas ut av gravitationen när man slänger ut resten. Ofta går det att ta sig ut från andra våningen med lite påhittighet, men i en paniksituation eller i exempelvis en föreningslokal kan man vilja ha en färdig lösning ifall den vanliga trappen är blockerad.

Brandlarm

Förvisso är det nog få som skaffar ett dedikerat brandlarm till hemmet, men det finns många inbrottlarm med brandlarmsfunktion, speciellt bland de ”larmabonnemang” man kan skaffa från de stora bevakningsbolagen. Då får man ofta även uppringning och ibland videoövervakning. Även om det inte går att hinna hem från exempelvis jobbet för att rädda huset kan ändå brandlarmet ge en tidig förvarning och kanske ger möjligheten för någon att larma.

Det var det om brandsäkerhet, tänk på att det alltid är bättre att förebygga brand och arbeta preventivt än att lägga allt krut på brandsläckningsutrustning, även om båda måste finnas!

Ovanstående inlägg är en del av en serie texter publicerade här då det inte blev något av deras tilltänkta webbplats. Samtliga delar i serien hittas under taggen ”miniserie ved”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...