Digitalkameran – Nattfoto

Fotografering på natten kan ge spännande bilder. Men det krävs att man använder ett stabilt stativ för att få skarpa bilder, på grund av de långa slutartiderna.

En bra nybörjarsetup för nattfotografering är att sätta kameran på ett stativ, välja läge M, använda sig av så låg ISO som möjligt för att slippa brus, välja bländare f/8 och experimentera med olika slutartider för att få bilden så ljus eller mörk som önskas. Ett annat alternativ är att sätta exponeringskompensationen på -2 och låta kameran välja slutare.

Problem man kan stöta på är autofokus, bildstabilisering och skak. Autofokusen får problem eftersom det är så mörkt att kameran inte ser när det är skarpt. Då går det att antingen belysa fokusområdet med en medhavd ficklampa eller ställa fokusen manuellt. I vissa kameror och externa blixtar finns det en inbyggd hjälplampa för fokuseringen, men glöm inte att stänga av blixten när du fokuserat. Bildstabilisering skall stängas av vid fotografering med stativ, detta för att systemet annars riskerar att hamna i ”självgungning” dvs överkompensera för skak och på så sätt göra bilden oskarp. En annan källa till oskarpa bilder är det skak som blir när avtryckaren trycks ner och för att undvika detta använd kamerans timer eller en fjärrutlösare.

När man tröttnat på vanlig nattfotografering kan det vara kul att testa att belysa bilden med blixtar. En eller ett par blixtar kan avfyras manuellt eller automatiskt för att belysa valda delar av bilden samtidigt som resten i bilden får den vanliga nattdunkla looken.

Intressanta platser för nattlig fotografering kan vara hustak för att få en överblick över staden, vägar för att få med billjus i rörelse eller belysta platser som shoppingcenter där neonljuset får komma till liv.

Lång slutartid gör att passerande bilar enbart syns som ljus från lyktorna.
Röken från skorstenarna blir som bomull med lång slutartid.

Läs gärna de andra inläggen på samma tema:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...