Fuelly – Håll koll på vad bilen drar.

fuelly_smallTänkte försöka hålla lite koll på vad bilen drar på grund av dess syfte som jag skrivit om tidigare och då sprang jag på denna tjänst där man kan följa sin bränsleförbrukning och samtidigt bidra till att skapa en databas över vad bilar drar på riktigt för riktiga människor till skillnad från tillverkarnas optimerade fusksiffror. Fuelly

På webbplatsen Fuelly kan man alltså hålla koll på sin egen bilens förbrukning och framför allt kolla upp bilmodellers verkliga bränsleförbrukning inför eventuella köp.

Notera också hur diskret Fuelly meddelar att jag inte har några vänner…

Att det är data som baseras på verkliga användares förbrukning är både bra och dåligt. Bland fördelarna är att man får verklig data istället för tillverkarnas tillrättalagda testresultat. 70km/h som testhastighet för landsvägsförbrukning är ett exempel på hur verkligheten och testet skiljer sig, att man kör utan belysning och med både AC och stereo avstängd en annan. Därför visar Fuelly sannare siffror, oftast.

Bland nackdelarna är att det ibland är få personer som rapporterat in förbrukning vilket gör att siffrorna mer visar Kalles förbrukning än förbrukningen för bilmodell X med motor Y. Dessutom kan det finnas ett visst bias, där de som orkar rapportera in förbrukning är de som vill minska den och därför kan det bli lägre medelvärden än vad det skulle blivit om man hade med samtliga förare i exempelvis Sverige.

Kort sagt tycker jag att det är ett trevligt verktyg för att kolla vad olika bilmodeller drar, men det bygger på användarnas egna bidrag så lägg gärna in ett par tankningar med din egen kärra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...