Hundvalparnas första 5 veckor

Jack Russel valparTittade genom bilderna från sommaren och tänkte bjuda på ett litet sammanfattade bildspel eller kollage över valparna de 5 första veckorna. Rasen är Jack Russel Terrier enligt JRTCs standard och det är vår Lovis som är mamman. Bilderna är klickbara och det går att gå höger och vänster med piltangenterna inom samma datum.

Valparna nyfödda

Första bilden visar Lovis dagen innan hon valpade, runt och paddformad. Övriga bilder är från samma dag som valparna kom, har för mig att det var mellan det att vi kollade att allt gått bra och att vi lät henne vila ut med valparna i fred.

Valparna 12 dagar gamla

Valparna 12 dagar gamla och har under den här perioden börjat öppna ögonen.

Valparna 19 dagar gamla

Här börjar valparna bli mer som man är van att se hundvalpar, livliga och nyfikna på världen, och mindre som kollin.

Valparna 34 dagar gamla

Här är det full rulle och Lovis är tidvis märkbart trött på dem, som tur är kan hon hoppa ur valpburen när hon vill ha några minuters andrum. Blicken på sjätte bilden säger väl det mesta?

En upplevelse utöver det vanliga

Att ta valpar var en erfarenhet och inget vi hade vågat utan uppfödarens fulla stöd. Det var också en förutsättning för att vi (egentligen min sambo) skulle få ta över hunden, att det blev en kull valpar, så egentligen gjorde vi bara vår plikt.

Det hindrade oss dock inte från att vara lite hispiga, bevaka minsta rörelse och lägga timmar på att googla fram vad minsta stånk betydde. Så här i efterhand är det lätt att se att vi kunde varit lugnare men lite rätt hade vi ändå i vår oro. Valparna gick nämligen över tiden trots att vi gjort allt vi kunnat för att få igång henne och när förlossningen väl var igång blev det kämpigt för varken tiken eller vi visste egentligen hur vi skulle bete oss. Tur att uppfödaren var med då och kunde leda arbetet medan vi höll oss i bakgrunden tills det var dags att hjälpa till.

Efter det var det både roligt och intressant att få följa valparnas utveckling från små råttliknande kollin till söta små glädjepaket på väg att upptäcka världen. Det hade varit roligt att behålla en valp för att se hur utvecklingen fortsatte sedan, men nu var inte tiden inne för en valp och så tror jag att nästa hund kommer bli av större modell.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 svar på ”Hundvalparnas första 5 veckor

  1. Pingback: Kattungar | Runqvist

Kommentarer är stängda.