Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar

Jag flyr januarimörkret med ett resmålstips och en laddning bilder som aldrig publicerades när de togs. För den som är intresserad av lantbruket förr och i synnerhet traktorer från förr är lantbruksmuseet i Ljusfallshammar ett utmärkt resmål. Vi hade aldrig hört talas om det och åkte dit utan några större förhoppningar, men vi blev förvånade…

Förvånade över hur välbesökt stället var när vi var där på lantbrukets dag. Det var kö för att komma in och de hade lyckats fylla hela området med både föremål och utställare. Även om man åker dit när det ”bara” är en vanlig dag tror jag den som är intresserad av traktorer eller lantbruket förr kan hitta något intressant. Förutom traktorer finns en inomhushall där det på övervåningen är byggt olika små rum vilka är inredda som olika arbetsplatser, det finns bland annat en skolsal och en smedja. När vi var där höll ett sågverk eller liknande på att monteras på nedervåningen. Många traktorer och redskap har förklarande texter för hur de användes. Så har ni vägarna förbi eller en dag över och är intresserade av dessa ting, åk hit!

Bilder

Bilderna kommer från Lantbrukets dag ”Bondgården förr” som anordnades 17 september 2016. De udda aggregaten på bilarna är gengasaggregat, vilket är en fascinerande apparat.

Besök museets hemsida på http://www.nyalantbruksmuseet.se/.

/Fredrik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...