Vedeldning del 9 – Aska – hantering och användningsområden

Aska är det som blir kvar efter en eldningssession och den måste tas om hand. Betänk att aska kan innehålla glöd långt efter elden brunnit ut och det är därför av yttersta vikt att samtliga verktyg och förvaringskärl som askan kommer i kontakt med är av ickeantändliga material, vanligtvis metall. Läs mer

Vedeldning del 8 – Brandsäkerhet

brandsakerhet-700x393

Brandsäkerhet är inget roligt ämne men ack så viktigt, detta gäller även dig som inte eldar. En öppen spis där det eldas granved kan skjuta iväg glödande stickor, men även en liten bortglömd ljusstake kan starta en stor brand. Brandsäkerhet är därför viktigt för alla!

Läs mer

Vedeldning del 5 – Kort om såg, motorsåg och trädfällning

MotorsågsmannenMotorsågen är kanske det farligaste och mest användbara verktyget för den med egen skog eller större trädgård av typen naturtomt. Men även handsågarna har sin plats i vedhanteringen och det finns både bättre och sämre alternativ här också.

Avslutningsvis några ord om (riskerna med) trädfällning.

Läs mer

Vedeldning del 4 – Hugga – yxa och kubb

Sågbock med yxa i bakgrundenVedklyvning kan göras på olika sätt och med olika verktyg. Vanliga klyvmetoder med yxa är dels den klassiska vedträ-stående-på-huggkubb, dels liggande och dels i vedmaskin. Lövträd klyvs enklast i minusgrader då de spricker lättare när de är frusna. Skillnaden är påtaglig, så passa på när termometern närmar sig jättekallt. Nedan följer en genomgång av olika yxtyper och metoder att använda dessa samt avslutningsvis några korta rader om maskiner.

Läs mer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...